Ben jij die kikker in een pan met kokend water?

Heb jij dat ook wel eens? Dat je al een tijdje last hebt van een unheimisch gevoel. Je bent onrustig, voelt dat er iets niet klopt, maar wat precies, daar kan je niet de vinger op leggen? Ben jij die kikker in de pan?

Het licht gaat aan!

En dan ineens gaat het licht aan. Ja natuurlijk, wat stom, dat je dat niet eerder hebt begrepen, wat stom, het ligt immers zo voor de hand. Veel te lang heb je aangemodderd, veel te veel ochtenden ben je ongelukkig opgestaan, wat ontzettend zonde van je tijd. Je vindt jezelf een ontzettende trut, dat je dat niet eerder hebt gezien. Het had niet zo uit de hand hoeven lopen. Maar het is wel uit de hand gelopen, en nu weet je niet meer hoe je er uit komt.

Lees ook: Toen was geluk heel gewoon

De kikker in de pan

Ken je de metafoor van de kikker in een pan met kokend water? Het is een veelgebruikt verhaal in management- en trainingsland om medewerkers zich bewust te laten worden van kleine veranderingen in de organisatie, die uiteindelijk een negatief effect op hen kunnen hebben. Het verhaal gaat zo:

Tot het te laat is

Kun je een kikker koken? Dat hangt er vanaf hoe je het aanpakt. Gooi je een kikker in een pan met kokend water, dan zal hij er meteen weer uitspringen. Stop je een kikker in een pan met lauwwarm water, dan zal de kikker dat aangenaam vinden. Terwijl je het water aan de kook brengt, blijft de kikker in het water zitten, want deze wenst geleidelijk aan de hogere temperatuur. Tot het te laat is. Voor de kikker dan.

Ben jij een kikker?

Lijk jij op de kikker? Bevind je je in een situatie die niet goed voor je is, maar stap je er niet uit, omdat je het nu eenmaal zo gewend bent? Heb je helemaal niet in de gaten dat je situatie zo aan het veranderen is dat het niet langer goed voor je is? Soms sluipen veranderingen er in, zonder dat je er erg in hebt. Vaak is dat niet zo erg. Niet iedere verandering is immers slecht, integendeel. Maar doorrijden in een rijdende trein omdat je nou eenmaal bent ingestapt, dat is geen goed idee. Je eindbestemming kan veranderen. De trein is een andere route gaan rijden. Het traject is omgezet van een intercity naar een stoptreintje. Zonder WC. Je hebt het alleen niet opgemerkt.

Haal die balk uit je oog

Jij zit in die trein. De situatie waar je je in bevindt is een blinde vlek geworden. Het ligt net in je dode hoek. Haal die balk uit je oog. Stap uit de trein en ga weer  on track naar de goede bestemming. Vind je dat lastig? Laat mij je helpen. Ik ben jouw dodehoekspiegel en poets die blinde vlek weg. En hup, ik trek je zo aan je glibberige poten die pan uit. Volgens mij zijn we er namelijk wel uit dat je daar niet in moet blijven zitten.

Spring uit de pan

Kikker groen Studio Claver

Psst.

Zal ik je stiekem nog wat grappigs vertellen? Die managementgoeroes, die doen hun huiswerk niet zo goed. Een type als Freek Vonk kan je namelijk zo vertellen dat wanneer een kikker in een pan met kokend water springt, hij vrijwel meteen sterft aan verbrandingswonden. En een pan met koud water? Daar springt hij zo weer uit. Maar ja, dat is niet zo’n leuk verhaal op een training natuurlijk. 😉

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *